10 Cara Memulakan Perniagaan Dengan Mudah

10 cara memulakan perniagaan

Ramai yang meramalkan bahawa tahun 2017 merupakan tahun yang mencabar bagi semua..tidak kira samaada anda seorang pekerja makan gaji…usahawan…atau surirumah..

 

Dengan kedudukan mata wang yang tidak menentu sudah pasti kuasa membeli akan meningkat. Oleh itu, TPK ingin kongsikan kepada semua 10 Cara Memulakan Perniagaan Dengan Mudah.

 

Tips memulakan perniagaan ini boleh dilakukan oleh semua orang.

1. Pilih Produk

Jika dilihat sekarang ini terlalu banyak produk yang dijual hinggakan kita keliru untuk memilih atau menjadi agen kepada sesebuah produk. Cadangan TPK adalah, anda perlu mencari produk yang spesifik dan boleh membantu menyelesaikan sesuatu masalah.

 

Elakkan untuk menjual produk yang menyelesaikan 1001 masalah kerana ini akan menyebabkan anda tidak fokus dengan produk yang anda jual.

 

Contoh: Produk Xgene Royale (Krim Penjagaan Kesihatan Aset Lelaki) – Produk ini hanya menumpukan kepada penjagaan kesihatan lelaki dan ianya membantu menyegarkan.

 

2. Pastikan Masalah Betul-Betul Wujud

Anda perlu pastikan bahawa produk yang ingin anda pasarkan betul-betul boleh membantu masalah yang betul-betul wujud. Anda boleh buat kajian di media sosial dan sekiranya respond yang diterima memberangsangkan maka produk yang bakal anda pasarkan itu akan mendapat sambutan.

 

Contoh: Xgene Royale membantu menyelesaikan masalah aset lelaki yang kurang segar dan mantap.

 

3. Cari Pembekal atau Sertai Dropship 

Sekiranya anda telah mendapat produk yang sesuai, anda boleh untuk terus ke langah seterusnya iaitu untuk menjadi agen atau dropship. Pada yang tidak tahu apa itu dropship anda boleh ke entri TPK sebelum ini iaitu Apa itu Dropship.

 

Anda mungkin akan dikenakan beberapa syarat untuk menjadi agen tetapi ianya bukan dalam bentuk yuran tetapi kebanyakkan akan meletakkan syarat untuk anda beli beberapa unit produk untuk melayakkan anda untuk menjadi agen yang sah.

 

Contoh: Untun menjadi agen Xgene Royale anda perlu membeli 5 unit dengan harga agen yang lebih murah dari harga pasaran.

 

4. Facebook Page

Setelah anda telah menjadi agen yang sah..langkah yang perlu anda lakukan seterusnya adalah membuka “kedai”.

Kedai yang dimaksudkan adalah tempat untuk menjual produk anda. Ianya boleh samaada kedai fizikal atau maya dan kebanyakkan orang akan memilih kedai maya yang lebih mudah untuk diwujudkan.”

Kedai yang selalu menjadi pilihan ramai adalah melalui platform facebook. Facebook Page adalah platform yang sesuai untuk promosikan produk anda.

Letaklah nama yang lebih soft agar pencarian page anda akan menjadi lebih mudah dan senang untuk dicari oleh orang ramai.

Contoh: Mens’ Care Cream Royale

5. FB Imej Cover

Bagi anda yang baru sahaja membuka kedai secara online memadai untuk anda meletakkan gambar produk yang anda jual dan apabila anda telah mempunyai untung maka bolehlah anda mengupah designer untuk membuat imej produk yang lebih menarik.

Contoh: Xgene Royale

Dengan 5 dari 10 Cara Memulakan Perniagaan Dengan Mudah yang TPK kongsikan tadi anda boleh memulakan langkah untuk memiliki perniagaan sendiri.

Tetapi jika anda ingn terus kekal dalam perniagaan anda boleh terus ikuti lagi 5 langah yang akan TPK kongsikan berikut.

6. Buat Post

Pada page yang anda baru buat tadi mulakan dengan satu post yang sememangnya dari anda sendiri. Nyatakan kelebihan produk dan gambar produk yang boleh menggambarkan keseluruhan kelebihan produk.

Jangan lupa selitkan sekali dengan no telefon yang boleh pelanggan untuk hubungi anda bagi mendapatkan maklumat dan menempah produk yang anda jual.

Contoh:

7 Manfaat XGENE ROYALE

  • Membina otot zakar
  • Mengembalikan prestasi anggota kelamin
  • Mengekalkan keremajaan anggota kelamin
  • Merangsang penghasilan sperma berkualiti
  • Agen penjagaan dan pemantapan anggota kelamin
  • Menghapuskan bakteria dan parasit di sekitar alat kelamin
  • Menyegarkan dan melembutkan kulit di sekitar alat kelamin

Hubungi : My Niaga (0102000803)

 

7. Promosi

Anda boleh mulakan promosi post yang anda buat di page perniagaan tadi di fb personal anda, group-group yang anda sertai untuk mereka diluar sana mengetahui akan kewujudan anda.

 

Jangan kecewa jika tiada sambutan kerana pelanggan mungkin terkejut dengan posting pertama..teruskan berkongsi kebaikan produk anda..dan anda akan ketahui hasilnya kelak.

 

8. Update Page

Sentiasa update page anda dengan berkongsi kebaikan produk yang anda jual..Jangan memaksa mereka untuk beli tetapi anda kongsikan akan kelebihan dan masalah yang bakal mereka terima jika memiliki produk yang anda jual.

 

Anda perlu branding diri anda bahawa anda merupakan penyelesai masalah bukan menjual produk.

 

9. Selang selikan dengan iklan produk

Jika anda telah kongsikan kebaikan produk sekali sekala anda selitkan dengan iklan produk yang anda jual. Ini tidak menampakkan bahawa anda hanya ingin menjual semata-mata tetapi anda hanya menyelitkan iklan produk supaya mereka sedar bahawa anda juga menjual produk yang mereka cari.

 

Jika anda menonton tv sekali pun terdapat iklan produk di setiap cerita yang kita tengok kan..Begitu jugalah pada konsep ini.

 

10. Tulisan Bermanfaat

Sekali sekala anda tulis lah satu perkara yang bermanfaat di page anda dengan harapan ianya akan menjadi viral dan anda akan mendapat free marketing bak kata pepatah “serampang 2 mata”..

 

Anda kongsikan manfaat dalam masa yang sama anda juga akan dapat trafik yang tinggi.

 

Semoga perkongsian TPK untuk 10 Cara Memulakan Perniagaan Dengan Mudah ini dapat membantu anda dan memberi sedikit panduan untuk anda memulakan perniagaan.

 

**Jika anda berminat untuk mengetahui mengenai Xgene Royal..anda boleh terus menghubungi My Niaga di 0102000803

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *