Langkah-Langkah Membuat Keputusan

Assalamualaikum, Salam Sejahtera dan Salam Kemaafan

Setiap manusia pasti tidak lagi dengan membuat keputusan. Tidak kira samaada keputusan itu dalam faktor kehidupan, keluarga, kerja dan sebagainya.

Bukan mudah untuk membuat sesuatu keputusan. Keputusan yang dibuat kadang-kadang tidak memberi hasil yang maksimum dan ada yang salah membuat keputusan.

Perkara ini mungkin disebabkan adalah kekurangan pengetahuan mengenai langkah yang betul untuk membuat keputusan.

Oleh itu, kini TPK ingin kongsikan langkah-langkah yang boleh digunakan untuk membuat keputusan. 

1. Jangan Takut Membuat Keputusan

Ramai orang takut untuk membuat keputusan. Hal ini mungkin disebabkan pengalaman yang lepas apabila tersalah membuat keputusan atau tidak berani untuk menanggung tanggungjawab atau akibat berdasarkan kepada keputusan yang telah dibuat.

2. Jangan Membuat Keputusan Secara Emosi

Dalam membuat keputusan, ianya perlu secara rasional. Jangan mengikut emosi kerana akibatnya adalah keputusan yang dibuat bukan berdasarkan kepada fakta dan keputusan yang dibuat adalah keputusan yang tidak tepat.

Keputusan yang mengikut emosi adalah keputusan yang dibuat mengikut hati dan perasaan dan ianya bukan keputusan yang terbaik tetapi ianya lebih berbentuk kepada keputusan untuk melepaskan geram atau melepaskan dendam.

3. Kumpulkan Maklumat

Buat sedikit kajian dan kumpulkan maklumat mengenai keputusan yang bakal dibuat. Maklumat yang diterima perlu dipertimbangkan untuk membuat sesuatu keputusan.

Jangan ketepikan maklumat yang diterima kerana maklumat-maklumat ini penting agar keputusan yang dibuat tidak salah dan ia adalah keputusan yang tepat.

4. Buat Beberapa Alternatif Keputusan

Keputusan yang dibuat perlu mempunyai beberapa pilihan. Keputusan yang diambil atau dibuat boleh digunakan dan sekiranya keputusan asal tidak boleh dibuat maka terdapat keputusan lain bagi menyelesaikan sesuatu masalah itu.

Contoh: Keputusan Plan A, Plan B dan Plan C

5. Jangan Bersikap Subjektif

Keputusan yang dibuat perlu menguntungkan semua pihak. Jangan membuat keputusan yang dibuat hanya menguntungkan beberapa pihak sahaja.

6. Umumkan Keputusan Tepat Pada Masanya

Keputusan yang dibuat perlu diumumkan kepada semua orang. Ianya perlu diumumkan pada tarikh, masa dan tempat yang sesuai. Jangan umumkan keputusan terlalu awal atau terlalu lambat.

7. Pantau Keputusan Yang Telah Dibuat

Keputusan yang telah dibuat perlu dipantau perlaksanaannya. Ianya perlu mengikut perancangan berdasarkan kepada keputusan yang telah dibuat.

Jangan membiarkan keputusan yang dibuat tanpa dipantau kerana ianya akan menyebabkan keputusan yang dibuat tidak mencapai seperti yang diputuskan.

Harap perkongsian ini boleh digunakan oleh semua.

Semoga berjumpa di masa akan datang

Wassalam

9 thoughts on “Langkah-Langkah Membuat Keputusan

    1. TPK Post author

      Betul tu tuan..tidak dinafikan..tetapi jika mengambil keputusan terlalu cepat akan menyebabkan kesilapan dilakukan…

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *